Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ!

Μόλις τρεις μήνες έχουν περάσει από τον αναμφισβήτητα δίκαιο και διαρκή αγώνα των Διοικητικών Υπαλλήλων και φοιτητών σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ απέναντι στις διαθεσιμότητες-απολύσεις των εργαζομένων, προμετωπίδα της συνολικής επίθεσης του αστικού συνασπισμού εξουσίας που θα σήμανε και το τέλος της λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Λίγο καιρό μετά, τα πρώτα σημάδια από την αντεργατική επίθεση της λαομίσητης Συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της ΕΕ, εμφανίστηκαν και στο Γεωπονικό. Η απόλυση ενός φύλακα της σχολής έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι διαθεσιμότητες-απολύσεις σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ δεν θα έμεναν στα δύο αυτά Ιδρύματα, καθώς επίσης ανοίγει την κερκόπορτα για περισσότερες απολύσεις υπαλλήλων και ανάληψης βασικών λειτουργιών των ιδρυμάτων από ιδιώτες. Γεγονός που φυσικά εναρμονίζεται με τη συνολική πολιτική της Κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ για την πλήρη υποβάθμιση των Ιδρυμάτων με μόνο στόχο την Ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Βέβαια δεν είναι κάτι ξέχωρο από ότι συμβαίνει και στην κοινωνία. Χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια συνταγή που χρησιμοποιούν και σε άλλα δημόσια αγαθά(π.χ. νοσοκομεία). Υποβάθμιση-Διάλυση-Ιδιωτικοποίηση.
Το ζήτημα των εργολαβιών και της εισόδου των εταιριών και επιχειρήσεων δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά στα Πανεπιστήμια. Οι απολύσεις των υπαλλήλων φύλαξης ήταν κάτι που είχε επιχειρηθεί και παλιότερα στο Γεωπονικό. Ήθελαν να απολύσουν όλους τους φύλακες και το πόστο τους να αναλάβει εταιρία security. Τότε ο ΑΝΑΧ είχε εμποδίσει επιτυχημένα αυτή την δραστηριότητα πραγματοποιώντας κατάληψη στο κτίριο του ΕΛΚΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην περάσει το συγκεκριμένο κονδύλι που θα πέταγε στο δρόμο τους υπαλλήλους και θα παρέδιδε στα χέρια εταιρίας την φύλαξη της σχολής. Ωστόσο, σύμφωνα και με τα νέα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί, κομμάτια του Ιδρύματος έχουν ήδη αντικατασταθεί με εργολαβίες (σίτιση, καθαριότητα), φαινόμενο που με το επερχόμενο κύμα διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων θα αποκτήσει και επεκτατικό χαρακτήρα. Είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα εργολαβίες να είναι και οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών που θα έρθουν να αντικαταστήσουν εργαζόμενους σε γραμματείες, βιβλιοθήκες και διοικητικές υπηρεσίες (χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΠΘ). Την ίδια στιγμή το νέο μοντέλο που έχουν εφεύρει για τις εστίες προβλέπει την λειτουργία τους μέσω ΣΔΙΤ. Δηλαδή την ανάθεσή τους σε ιδιώτη εργολάβο ο οποίος βέβαια θα χρεώνει και το ανάλογο «αντίτιμο» σε φοιτητές που έχουν ανάγκη από στέγαση.
Βέβαια αυτοί που υποστηρίζουν την είσοδο εργολαβιών-εταιριών-επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια ξεχνάνε να μας αναφέρουν ότι την εργολαβία την πληρώνουμε ΠΟΛΥ περισσότερο από τον δημόσιο υπάλληλο. Ξεχνάνε συνειδητά να μας περιγράψουν τις συνθήκες εργασίας των εργολαβικών υπαλλήλων, ένα καθεστώς εργασίας που θυμίζει συνθήκες δουλείας, καθώς και ότι πίσω από τους διαγωνισμούς για τις εργολαβίες υπάρχει προφανώς μεγάλη διαπλοκή. Οι εργαζόμενοι των εταιριών αυτών αποτελούν το πιο εκμεταλλευόμενο κομμάτι των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Αποτελούν ένα εργατικό κομμάτι, όπου συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί μετανάστες, το οποίο, με τη σφραγίδα του νόμου και τις ευχές κυβέρνησης-ΕΕ, εργάζεται χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς ανθρώπινα ωράρια και με μισθούς πείνας. Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας πάνε και έρχονται, απλήρωτη εργασία(χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καθαριστές), δουλεία υπό το καθεστώς τρομοκρατίας, δηλαδή με απλά λόγια εργασιακές συνθήκες κάτεργο.
Είναι σαφές από τα παραπάνω, ότι τα εργασιακά δικαιώματα εντός του πανεπιστημίου, όπως και σε όλη την κοινωνία βρίσκονται υπό πραγματική διάλυση. Το γεγονός αυτό εξυπηρετεί την συνεχόμενη αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτών μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά και ευρύτερα, καθώς επίσης εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία του. Ταυτόχρονα, εγκαθιδρύει ένα νέο μοντέλο εργαζομένου, πλήρους πειθαρχημένου, ευέλικτου και ελαστικού, με εξαφανισμένο το δικαίωμα της συλλογικής δράσης. Το Πανεπιστήμιο που θέλουν να χτίσουν έχει σαν μόνο στόχο την καπιταλιστική κερδοφορία και την προώθηση μας στην εργασιακή ζούγκλα ως τέλεια θηράματα για τους μελλοντικά εργοδότες μας. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι αυτό το καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα, του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων, της Ιδιωτικοποίησης των πάντων, του νέου Πανεπιστημίου-Επιχείρηση που θέλουν να φτιάξουν, είναι η μόνη λύση που έχουν βρει για να φορτώσουν στις πλάτες μας την κρίση τους, για να εξακολουθεί μια χούφτα μεγαλοκαπιταλιστών να αυξάνει τα κέρδη της εις βάρος μας.
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους!
Η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι κατάκτηση του Φοιτητικού και του Λαϊκού Κινήματος και δεν πρόκειται να τη χαρίσουμε σε κανέναν! Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τις ανάγκες μας και από το δικαίωμα σε αυτή και ούτε πρόκειται να παραδώσουμε τις Φοιτητικές Παροχές στα σαγόνια των εταιριών. Πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε κάποιο παλιό μοντέλο λειτουργίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα, προτάσσουμε θαρρετά την αντίληψή μας για ένα άλλου τύπου πανεπιστήμιο, απελευθερωμένο από τα δεσμά του κέρδους που μας επιβάλλει ο καπιταλισμός, με εκπαίδευση και έρευνα αποκλειστικά αφιερωμένη στις κοινωνικές ανάγκες. Αυτός ο αγώνας ωστόσο συνδέεται και συγκρούεται με τις τωρινές επιταγές κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, την πλήρη επιχειρηματοποίηση των πανεπιστημίων και την εναρμόνισή τους με τους κανόνες της αγοράς.
Πάνω σε αυτή τη βάση εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι σε κάθε προσπάθεια τους για διάλυση και εξαφάνιση της Δημόσιας Παιδείας θα μας βρίσκουν απέναντι τους. Σε κάθε προσπάθεια τους για νέες απολύσεις – διαθεσιμότητες υπαλλήλων θα έρχονται αντιμέτωποι μας. Σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας του Πανεπιστημίου που θέλουν και που δεν μας χωράει θα αντιμετωπίζουν το Φοιτητικό Κίνημα που θα βάλει ταφόπλακα στα σχέδια τους. Ε λοιπόν, ας το βάλουν βαθιά μέσα στο μυαλό τους! Δεν θα γίνουμε ΠΟΤΕ συμμέτοχοι στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν. Ήρθε η ώρα το Φοιτητικό Κίνημα να βγει ξανά στο προσκήνιο μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες, να σηκώσει την σημαία για νέους μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες, συνελεύσεις, καταλήψεις και απεργίες διαρκείας, μαζί με όλα τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Γιατί, οι αγώνες που έχουμε δώσει και που έχουμε να δώσουμε δεν είναι απλά αγώνες για την επιβίωση. Είναι πάλη για ζωή, μια ζωή που μας ανήκει!
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 12/3 στο αμφ. ΣΙΔΕΡΗ ώρα 13.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου