Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε΄;


    Ακόμα και μετά από πολλές μπύρες μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι το πανεπιστήμιο αλλάζει. Δεν είναι μονάχα το πρόβλημα της σίτισης και της στέγασης που καταργούνται (πλέον δεν παίρνουν φοιτητές της Γεωπονικής σε καμία εστία), οι διαγραφές φοιτητών, οι οποίες έρχονται τον προσεχή Σεπτέμβρη και οι απολύσεις των διοικητικών. Ο Οργανισμός Ιδρύματος, πλέον είναι έτοιμος να εφαρμοστεί στο Γεωπονικό όπως και στα υπόλοιπα ιδρύματα. Απόδειξη σε αυτό είναι η πρόσφατη συνεργασία του Γ.Π.Α με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε (Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer) .
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «Συμβολαιακή Γεωργία στην Ελλάδα» το Γεωπονικό συνεργάστηκε με την εν λόγω επιχείρηση, πραγματοποιώντας έρευνα στην οποία αξιολογήθηκαν κάποιες ποικιλίες κριθαριού ως προς τα αγρονομικά χαρακτηριστικά τους καθώς και την προσαρμοστικότητά τους σε κάποιες ελληνικές περιοχές, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν από την εταιρία για την παραγωγή μπύρας. Φυσικά, το Γεωπονικό, όπως και οι φοιτητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα, δεν πήραν απολύτως κανένα αντάλλαγμα για αυτά που προσέφεραν (γνώση, έρευνα, εργατοώρες). Η Α.Ζ αντίθετα θα αποκομίσει υψηλά κέρδη μέσα από την «τσάμπα» γνώση που της προσέφερε το πανεπιστήμιο. Εν ολίγοις, απλά και ξάστερα, στο Γεωπονικό πραγματοποιήθηκε μια έρευνα με αποκλειστικό σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας μιας επιχείρησης.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα επιχειρηματικοποίησης των πανεπιστημίων, μια κατεύθυνση για την παιδεία που μπαίνει από την ΕΕ και που στην Ελλάδα επικυρώνεται μέσω του Οργανισμού Ιδρύματος. Θέλουν το πανεπιστήμιο να λειτουργεί σαν επιχείρηση, με σκοπό και κριτήριο το κέρδος και όχι την εκπαίδευση, η οποία μετατρέπεται σε νούμερο ένα εμπόρευμα. Θέλουν, επίσης, ένα πανεπιστήμιο εναρμονισμένο πλήρως με την αγορά, όπου θα το εκμεταλλεύεται όποιος μεγαλοεπιχειρηματίας θέλει να κάνει μια έρευνα για να αυξήσει τα κέρδη της επιχείρησής του. Με αυτή τη λογική δίνεται το δικαίωμα σε εταιρίες να εκμεταλλεύονται εργαστηριακό εξοπλισμό-προσωπικό και φοιτητές, όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Με αυτή τη λογική γίνεται προσπάθεια να εναρμονίσουν τους νέους απόφοιτους με τις ανάγκες της αγοράς, προσπαθώντας, μέσω των διαγραφών, των διδάκτρων, της ανύπαρκτης μέριμνας, της απευθείας έρευνας για το κεφάλαιο και της ελλιπούς μάθησης, να δημιουργήσουν έναν φοιτητή-μελλοντικό εργαζόμενο, που δεν θα παλεύει, δεν θα αμφισβητεί, δεν θα απαιτεί τα δικαιώματά του. Αυτό εμείς δεν θα το αφήσουμε να περάσει.
Από τη δική μας πλευρά, θα σταθούμε απέναντι στον Οργανισμό Ιδρύματος και σε αυτό που θέλουν να μας επιβάλλει. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο που δε θα λειτουργεί με βάση το κέρδος αλλά με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, με απόφοιτους-επιστήμονες που θα έχουν σφαιρική γνώση πάνω στο αντικείμενο τους, ικανούς να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και όχι να παράγουν κέρδη για μια χούφτα εκμεταλλευτές. Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση! Με μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες και συνελεύσεις, ενάντια σε αυτό που μας φέρνουν!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 12/3 στο αμφ. ΣΙΔΕΡΗ ώρα 13.00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου