Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΤΩΝ ΦΡOΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ


Στην Ελλάδα του 2014 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ισχυρού ευρό, και της ανάπτυξης του Σαμαρά που ακόμη έρχεται το δικαίωμα για την απόκτηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται προνόμιο όλο και λιγότερων κοινωνικών ομάδων ενώ τα παιδιά από λαϊκές οικογένειες έχουν να αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερους ταξικούς φραγμούς. Η συνεχώς αυξανόμενη εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών που οφείλεται από τη μία στη μετάλλαξη των πανεπιστημίων σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - εταιρίες με διαγραφές φοιτητών, δίδακτρα, πτυχίο χωρίς ανταπόκριση, κατάργηση κάθε “μεριμνάς” και από την άλλη, η οικονομική κατάσταση των φοιτητών, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, έχει μετατρέψει τη ζωή του φοιτητή σε έναν αγώνα δρόμου.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να υποτάσσονται όλο και πιο πολύ στον ατομικό δρόμο, να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης (ιδιαίτερα οι φοιτητές από επαρχία) και στη χειρότερη των περιπτώσεων να παρατάνε τις σπουδές τους. Πρέπει να αναλάβουμε τώρα δράση ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον των σπουδών και να δώσουμε τη μάχη για:

  • ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ: ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου θεσμοθετεί πλήρως την ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, καθώς προβλέπει τη δημιουργία ενός «ν.π.ι.δ. (νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου) που θα λειτουργεί με τη μορφή Α.Ε.» και θα διαχειρίζεται την περιουσία των ιδρυμάτων και το ποιες φοιτητικές παροχές θα δίνονται και με ποια κριτήρια, ενώ οι λέξεις «δωρεάν», «δημόσια», «σίτιση», «στέγαση» είναι απούσες. Βάσει νόμου η διαχείριση των εστιών σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο περνά εξολοκλήρου στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματα . Στην Αθήνα βάσει νόμου οι φοιτητές των έξι από τα εννέα πανεπιστήμια ( και το Γεωπονικό) μένουν χωρίς εστία. Σύμφωνα με νέους εσωτερικούς κανονισμούς εισάγονται οικονομικά ανταποδοτικά κριτήρια και πολύ αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια εισδοχής και παραμονής στις εστίες. Ενοίκια της τάξης των 80 ευρώ, αναλυτικές βαθμολογίες κάθε χρόνο καύμα. Χαρακτηριστικοί τη κατάστασης είναι ότι η εστία στη Δροσοπούλου, έκλεισε και επαναλειτούργησε λίγες μέρες μετά από ιδιώτη με ενοίκιο 200 € το μήνα, ενώ οι οικότροφοι έμειναν στο δρόμο. Από την άλλη το εισοδηματικό όριο γι’ αυτούς που δικαιούνται δωρεάν σίτιση κάθε χρονιά όλο και μειώνεται, αφήνοντας όλο και περισσότερους φοιτητές εκτός. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών, που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, ενώ η διαδικασία υποβολής αίτησης για τη σίτιση έχει γίνει μια ατέλειωτη γραφειοκρατική διαδικασία.
Εμείς θεωρούμε αναγκαία τη σύσταση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης για όλες τις εστίες ανεξάρτητα από τα πανεπιστήμια, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και που θα εξασφαλίζει εστία για όλους τους φοιτητές που το έχουν πραγματικά ανάγκη σύμφωνα με κοινωνικά – οικονομικά και όχι ανταποδοτικά κριτήρια.

  • ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Ήδη από φέτος το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαγραφές φοιτητών οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης. Οι φοιτητές που είναι αιώνιοι, είναι άτομα που εργάζονται για να τα καταφέρουν και σε συνδυασμό με τα πολλά υποχρεωτικά μαθήματα και την ολοένα μεγαλύτερη εντατικοποίηση αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές στην ώρα τους. Αλήθεια, τι κοστίζει ένας αιώνιος φοιτητής; Το σύγγραμμα που δικαιούται; Όχι, αφού είτε αιώνιος είτε προσωρινός, το σύγγραμμα το δικαιούται μόνο μια φορά. Μήπως τη θέση που κρατάει, ώστε να μην μπορεί να την εκμεταλλευτεί κάποιος άλλος φοιτητής; Ούτε και αυτό, αφού οι προτάσεις των διαφόρων τμημάτων δε γίνονται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών αλλά με βάση τον αριθμό των πρωτοετών που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει το κλίμα μιας τύπου “εργοδοτικής τρομοκρατίας”, που μαθαίνει στο σημερινό φοιτητή-αυριανό εργαζόμενο ότι στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε. δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για συλλογικές διαδικασίες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στα επιχειρηματικά τους σχεδία. Θέλουν τη δημιουργία ενός αποφοίτου που δεν θα έχει παραστάσεις συλλογικής διεκδίκησης αποστειρωμένο από τον ταξικό συνδικαλισμό που έχει μάθει να ζει συνεχώς υπό την απειλή των deadline της διαγραφής, των απολύσεων. Να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε διαγραφή φοιτητή, να εξασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί της εργατικής τάξης θα καταφέρει να τελειώσει τις σπουδές του. Να καταργηθούν τώρα τα όρια φοίτησης.

  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:Ο φοιτητής καλείται κατά τη διάρκεια των σπουδών του, επιλέγοντας τα κατάλληλα μαθήματα, να συλλέξει αρκετές πιστωτικές μονάδες για να πάρει πτυχίο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των πτυχίων, καθώς δεδηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου είναι να αντικατασταθεί το πτυχίο (και τα συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα που δίνει) με ένα ατομικό φάκελο προσόντων που θα αφήνει το φοιτητή τελείως έκθετο απέναντι στον κάθε εργοδότη, γίνεται δηλαδή αναλώσιμος. Tο πτυχίο σπάει σε τρία χρόνια προπτυχιακά και δύο μεταπτυχιακά, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τόσο το αντικείμενο των σπουδών, όσο και την εργασιακή προοπτική όσων δε μπορέσουν καν να παρακολουθήσουν το δεύτερο κύκλο, ενώ πλέων σε κάθε μεταπτυχιακό και βάσει νόμου είναι υποχρεωτικά τα δίδακτρα, άρα για να ολοκληρώσει κάποιος τις σπουδές του, πρέπει να πληρώσει πολλά!! Ξεκάθαρα επισημαίνεται ότι πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, το ίδρυμα για να έχει πόρους μπορεί να «αξιοποιήσει» (ξεπουλήσει-νοικιάσει) την περιούσια του ιδρύματος (ερευνητικά κέντρα των ιδρυμάτων, εργαστήρια), η από οποιαδήποτε άλλη πηγή είτε σχετική με την επιστημονική έρευνα με αντάλλαγμα προγράμματα εκπαίδευσης ή ερευνητικά προγράμματα που θα παράγουν σχεδόν τζάμπα έργο μόνο για τις ανάγκες των εταιριών. Ακόμη τα ιδρύματα θα συνάπτουν συμβάσεις με επιχειρήσεις (εργολαβίες), που αναλαμβάνουν εργασίες στο ίδρυμα, πχ σίτιση στέγαση φύλαξη καθαριότητα. Οι εργολαβίες βέβαια, σημαίνουν ακόμα υψηλότερα έξοδα για το ίδρυμα και κάκιστες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Τέλος οι διοίκηση του πανεπιστημίου περνά στα χεριά του συμβουλίου ιδρύματος το οποίο αποτελείται από μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοκαθηγητές και θα λειτουργεί βάσει οικονομικών κριτηρίων. Όπως δηλαδή γίνεται σε μια Α.Ε.
Οι δωρεάν σπουδές είναι κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος και δεν την χαρίζουμε σε
κανέναν! Δεν μπορούν να σβήσουν τόσο εύκολα τους φοιτητικούς αγώνες για να μπορούμε να
σπουδάζουμε όλοι δωρεάν, χωρίς να χρειάζεται να δώσουμε ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας, έξω οι εταιρίες από τις σχόλες!

Καλούμε όλους τους πληττόμενους φοιτητές να παλέψουμε ενωμένοι για τα δικαιώματά μας, κόντρα στο πανεπιστήμιο που θέλουν να μας επιβάλλουν! Κόντρα στις πολιτικές λιτότητας στην παιδεία, να
αγωνιστούμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία και φοιτητικές παροχές για όλους! Να πάρουμε απόφαση από τις γενικές μας συνελεύσεις, να έρθουμε σε επαφή με τους συλλόγους των εστιών αλλά και με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και να συντονίσουμε τη δράση μας.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 12/3 στο αμφ. ΣΙΔΕΡΗ ώρα 13.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου