Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Πρωτομαγιά 2014: Η επίθεση στο λαό και τη νεολαία δε θα μείνει αναπάντητη.

Η πρώτη του Μάη, είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργατικού και του λαϊκού κινήματος. Οι μεγάλες απεργίες και οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο που εξαπλώθηκαν σε όλη την Αμερική, το 1886, έμελλαν να γραφτούν με τα πιο χρυσά γράμματα στην ιστορία των λαϊκών αγώνων. Η εργατική πάλη για οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, με το σύνθημα: "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο" επέβαλλε τα αιτήματα των εργατών και άνοιξε το δρόμο για μελλοντικούς κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες που έλαβαν χώρα ανά την υφήλιο.
Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και την νεολαία αντιμέτωπους με την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων χρόνων απ’ την μεριά του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση και η Ε.Ε. έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για το κόσμο της δουλειάς και την κοινωνία. Το κεφάλαιο προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση που το ίδιο δημιούργησε ρίχνοντας τα βάρη της στα λαϊκά στρώματα. Στο όνομα μιας επικείμενης μα παράλληλα άφαντης ανάπτυξης οι εργαζόμενοι και η νεολαία πλήττονται τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δημοκρατικών ελευθεριών. Δικαιώματα που είχαν κερδηθεί με αγώνες και αίμα από το λαό, όπως τα γεγονότα της πρωτομαγιάς, πλέον αρπάζονται με συνοπτικές διαδικασίες από το αστικό μπλοκ, αποδεικνύοντας πως μόνο με μαχητικούς αγώνες, όπως τότε, θα καταφέρουμε να βάλουμε αναχώματα στην επίθεσή τους και να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας.
Την επίθεση αυτή, στον χώρο των πανεπιστημίων, την βιώνουμε μέσω της ριζικής αναδιάρθρωσης των ιδρυμάτων, με τις επιταγές κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Οι οργανισμοί ιδρύματος που αναμένεται να δημιουργηθούν και να εφαρμοστούν σε κάθε ίδρυμα της χώρας επιδιώκουν τη πλήρη μετεξέλιξη του πανεπιστημίου σε πανεπιστήμιο-Νταχάου. Οι επικείμενες διαγραφές φοιτητών, που ξεκινάνε από φέτος, έρχονται να συνδεθούν και αυτές με τη γενικότερη αντιδραστική κατεύθυνση όλων των νομοσχεδίων του υπουργείου παιδείας. Οι διαγραφές φοιτητών δημιουργούν μια παιδεία με ολοένα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των σπουδών και με έντονους ταξικούς φραγμούς, καθώς το μέτρο πλήττει κατά κύριο λόγο τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών καθώς και τους εργαζόμενους φοιτητές. Επιπλέον βλέπουμε ρυθμίσεις, όπως το πράσινο φως σε μάνατζερ εταιριών να διοικούν το πανεπιστήμιο, τον καθορισμό του προγράμματος σπουδών βάση της αγοράς εργασίας και όχι του γνωστικού αντικειμένου και τη συνεχώς μειωμένη κρατική χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η οποία έρχεται παράλληλα με την αύξηση των εισακτέων σε κάποιες σχολές (Βλ. Γεωπονικό)!!! Ρυθμίσεις που κλείνουν ξεκάθαρα το μάτι σε επιχειρήσεις και εταιρείες που επιθυμούν να εμπλεκούν στη χρηματοδότηση και κατ' επέκταση στη λειτουργία συγκεκριμένων σχολών. Θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε εξειδικευμένο κέντρο γνώσεων για λίγους και εκλεκτούς φοιτητές οι οποίοι θα μαθαίνουν μόνο ότι θέλουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ώστε μετά να δουλέψουν σε αυτές με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που η εποχή μας επιβάλλει.
Θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη μας τους αγώνες. Το αστικό σύστημα επιδιώκει να μας κάνει να ξεχάσουμε την ηρωική αντίσταση των εργατών του Σικάγο και της Αμερικής γενικότερα, όπως και κάθε άλλο εργατικό ή νεολαιίστικο κίνημα που ακολούθησε στην ηρωική ιστορία των λαϊκών αγώνων που γράφεται μέχρι σήμερα. Δε θα τους περάσει. Δε θα μας κλέψουν αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε. Ο λαός που καταπιέζεται και εξευτελίζεται καθημερινά από τη σύγχρονη χούντα που φασιστικά έχει επιβάλλει η Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. δια στόματος της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να αντεπιτεθεί και να τους ανατρέψει. Η πορεία της πρώτης Μάη θα στείλει μήνυμα στον κυβερνητικό μπλοκ ότι η ανατροπή τους πλησιάζει. Ο εργατικός αγώνας της πρωτομαγιάς, όσο και αν προσπαθούν τα παπαγαλάκια του συστήματος δεν διαγράφεται από τη μνήμη της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Με προμετωπίδα τους αγώνες και τις νίκες του παρελθόντος βαδίζουμε για τις επαναστάσεις της δικιάς μας εποχής.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 1, ΣΤΟ ΑΜΦ. ΣΙΔΕΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 13.00 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου