Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΠΕΡΙ…ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ!

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος μετά τη σωρεία απολύσεων που επιχείρησε να φέρει το σχέδιο Αθήνα στο Γ.Π.Α και στις υπόλοιπες σχολές πανελλαδικά, καθώς και μερικοί μήνες μετά τον μεγάλο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Ε.Κ.Π.Α και του Ε.Μ.Π ενάντια στις απολύσεις τους και την διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μεγαλειώδεις αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων απέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια του υπουργείου, καταφέρνοντας σε ένα βαθμό να ανατρέψουν την κατεύθυνση που επιδιώκει για την παιδεία η κυβέρνηση σε σύμπνοια με ΕΕ και κεφάλαιο. Ωστόσο πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά, καθώς ήδη εταιρίες συμμετέχουν απ’ την πίσω πόρτα στην διοίκηση των ιδρυμάτων, τα ίδια τα πανεπιστήμια τείνουν όλο και περισσότερο να λειτουργούν με κριτήρια κέρδους λες και είναι super market γνώσης, καθώς και υπάλληλοι σε καίριες θέσεις έχουν δυστυχώς χάσει την δουλειά τους. Και κάπως έτσι, στο Γ.Π.Α φαίνεται ξεκάθαρα ένας εκ των τρόπων που κυβέρνηση, υπουργείο παιδείας και τα τσιράκια τους μες στις σχολές προσπαθούν να καλύψουν τις θέσεις αυτών των απαραίτητων για κάθε σχολή υπαλλήλων. Το όνομα του σχεδίου; Εθελοντική εργασία!
Φυσικά και αναφερόμαστε στο πρόσφατο κάλεσμα του εργαστηρίου Ανθοκομίας για τη συντήρηση και την ανάπλαση του βοτανικού κήπου του Γ.Π.Α, όταν μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται προκλητικά ότι εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει κηπουρός . Πρέπει να τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση ο εθελοντισμός δε πρέπει να θεωρείται κάτι το αρνητικό. Και φυσικά, ακούγεται αρκετά ωραίο το να αναλαμβάνουν φοιτητές εργασία η οποία είναι ευεργετική γι’ αυτούς και το πανεπιστήμιό τους. Αλλά στην περίπτωση αυτή, δεν είναι όλα τόσο ρόδινα και όμορφα όσο φαίνονται. Είναι το λιγότερο ξεδιάντροπο, λίγους μήνες μετά τις απολύσεις τόσων υπαλλήλων, να ζητείται από τους φοιτητές να καλύψουν αυτοί τις θέσεις τους με τη δήθεν «εθελοντική εργασία» που θα προσφέρουν. Ακόμα πιο αστείο είναι το «τυράκι» που μας πετάνε, μιλώντας για ενίσχυση του βιογραφικού μας και παραλαβή πιστοποιητικού μετά το πέρας της διαδικασίας, δέλεαρ που κάνει αρκετούς να σκέφτονται «μήπως θα είναι καλό για μένα;». Η απάντηση σε αυτό φυσικά είναι τα ποσοστά της ανεργίας, ειδικά στην νεολαία, καθώς στο μέλλον που μας ετοιμάζουν το μόνο που χωράει είναι φθηνοί εργαζόμενοι με σκυμμένο το κεφάλι, μεταξύ ανεργίας και ημιαπασχόλησης.
Η αλήθεια γι’ αυτή την «εθελοντική εργασία» που τόσο απλόχερα μας προσφέρει το Γ.Π.Α είναι μία: υποθάλπει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απολύσει όσο το δυνατόν περισσότερους διοικητικούς υπαλλήλους από το πανεπιστήμιο. Βλέπεις, όταν η συνολική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ για την πλήρη υποβάθμιση των Ιδρυμάτων ακολουθείται από τέτοιου είδους «καλέσματα», διαφαίνεται ξεκάθαρα το γεγονός ότι εκτός από τις εταιρίες εργολαβίας που προσπαθούν να προωθήσουν μέσα στο πανεπιστήμιο (βλ. ΑΠΘ όπου οι εργαζόμενοι των γραμματειών, της βιβλιοθήκης και των διοικητικών υπηρεσιών αντικαταστάθηκαν από εταιρίες παροχής υπηρεσιών), στα σχέδια τους είναι και η ανάληψη εργασίας από τους φοιτητές στη θέση των απολυμένων εργαζομένων...! Προσπαθούν εμμέσως πλην σαφώς να θέσουν αντιμέτωπο το Φοιτητικό Σύλλογο με τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι οι θέση των διοικητικών στο πανεπιστήμιο δεν είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε τύπου «εθελοντική εργασία»! Πόσο μάλλον όταν αυτή η εργασία που θα γίνει στο πανεπιστήμιο δε θα τους στοιχίσει απολύτως τίποτα. Σε αυτή τη λογική δεν θα τους είναι δύσκολο να απολύσουν στην πορεία πχ τους σταβλίτες, αφού φυσικά υπάρχουν απ’ τη μια οι εργολαβικές εταιρίες και απ’ την άλλη διάφοροι εθελοντές φοιτητές να αναλάβουν τον φόρτο της εργασίας στο όνομα του «κοινού καλού».

Πάνω σε αυτή τη βάση εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι σε κάθε προσπάθεια για νέες απολύσεις-διαθεσιμότητες υπαλλήλων θα έρχονται αντιμέτωποί μας. Δεν πρέπει κανένας φοιτητής να συμμετάσχει σε αυτήν την παρωδία εθελοντισμού. Δεν πρόκειται ποτέ να εργαστούμε εις βάρος ενός ακόμη εργαζόμενου που έμεινε άνεργος. Δεν θα συναινέσουμε στα σχέδιά τους για την διάλυση των σπουδών και της ζωής μας. Σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας του Πανεπιστημίου που θέλουν και που δε μας χωράει, θα αντιμετωπίζουν το Φοιτητικό Κίνημα που θα βάζει ταφόπλακα στα όποια σχέδιά τους. Το πανεπιστήμιο των εργολάβων, της διάλυσης, της ιδιωτικοποίησης, των διδάκτρων, των διαγραφών και των απολύσεων δεν είναι μέσα στις αντιλήψεις μας. Η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και το δικαίωμα στην εργασία είναι κατάκτηση του Φοιτητικού και του Λαϊκού Κινήματος και ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ. Δε θα οικοδομήσουν στις πλάτες μας αυτό το έκτρωμα που θέλουν να δημιουργήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου