Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Παρά την αλλαγή διοίκησης στη πρυτανεία του Γεωπονικού το περασμένο χρόνο αλλά και τοσχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με κύριο κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ουσία της ασκούμενης πολιτικής στο χώρο των πανεπιστημίων μένει ίδια και αναλλοίωτη. Η συνεχής προσπάθεια για ανεύρεση νέων πηγών κερδοφορίας από το εγχώριο και το διεθνές κεφάλαιο,στοιχείο σύμφυτο με το σύγχρονο καπιταλισμό, εκφράζεται στο επίπεδο των πανεπιστημίων, με το στρατηγικό στόχοόλων των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων των τελευταίων χρόνων, δηλαδή με την επιχειρηματικοποίηση τους.

Κομμάτι της επιχειρηματικοποίησης, συντελεί και το κάθε είδος οικονομικής “συνεργασίας” μεταξύ των πανεπιστημίων και του ιδιωτικού παράγοντα. Συγκεκριμένα ο μεγαλοεισαγωγέας αγροτικών μηχανημάτων Παύλος Κοντέλλης θέλησε μέσω μια “χορηγίας” του στο Γεωπονικό και συγκεκριμένα στο τομέα της γεωργικής μηχανολογίας της ΑΦΠ κ ΓΜ, ουσιαστικά να ιδρύσει ένα νέο εργαστήριο-ερευνητικό κέντρο ‘‘ακριβούς γεωργίας’’, στα πλαίσια του πανεπιστημίου. Η τελευταία σύγκλητος του περσινού χρόνου, και τελευταία της προηγούμενης πρυτανικής αρχής, δέχτηκε τη χορηγία του Κοντέλλη παρουσιάζοντας την σαν μια ανιδιοτελή και με χωρίς άμεσο ή έμμεσο οικονομικό κίνητρο. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει, με τρόπο εμμονικό, και μερίδα των καθηγητών της Αξιοποίησης στη συνέλευση τμήματος την Τρίτη 10/2. Η ιστορία του Κοντέλλη και των “δωρεών” του δε ξεκίνησε τώρα,οι ρίζες της κρατάνε εδώ και πολλά χρόνια με αποκορύφωμα την προ επταετίας πρότασή του για κατασκευή εργαστηρίου βιοκαυσίμων πάλι στο χώρο του Γεωπονικού. Τότε η διαδικασία είχε μπλοκαριστεί από την παρέμβαση των συντρόφων του ΑΝ.Α.Χ..
Οι συνομιλίες της πρυτανείας και του Κοντέλλη με στόχο τη δημιουργία εργαστηριακού κέντρου, ουσιαστικά επικυρώνουν την αναβάθμιση του οικονομικού ρόλου του σύγχρονου επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Το Γεωπονικό θα συνεργαστεί με τη μεγαλοεταιρεία του Κοντέλλη σαν να έχει και το ίδιο ρόλο εταιρείας. Ο Κοντέλλης θα παραχωρήσει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του εργαστηρίου, το Γεωπονικό θα το εξοπλίσει με την ερευνητική δραστηριότητα στο αντικείμενο της ακριβούς γεωργίας προωθώντας έτσι με την ερευνητική διαδικασία τις πωλήσεις μηχανημάτων ακριβούς γεωργίας του ομίλου Κοντέλλη.. Ο Κοντέλλης και μερίδα του διαπλεκόμενου καθηγητικού κατεστημένου στη πραγματικότητα θέλουν να φτιάξουν ένα υπερσύγχρονο(αν αναλογιστεί κανείς ότι οι χορηγήσεις μπορεί να συνεχιστούν σε ετήσιο ρυθμό) εργαστηριακό-ερευνητικό κέντρο που θα “αγκαλιάζει” ένα νέο γνωστικό πεδίο που όπως ευελπιστεί ο Κοντέλλης και οι σύμβουλοί του θα φανεί οικονομικά χρήσιμο στο εγγύς μέλλον. Οι χρηματικές ανάγκες του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα καλύπτονται από τα έσοδα διαφόρων χορηγιών (σημαίνει τη καθιέρωση της ιδιωτικής χρηματοδότησης) και από τη πώληση παραγόμενων προϊόντων. Δηλαδή μέσω της “αγιοποίησης” της πρότασης Κοντέλλη θέλουν να κατασκευάσουν χώρο εντός Γεωπονικού που θα λειτουργεί σαν μαγαζί ιδιωτικής εταιρείας,αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η συγκεκριμένη κατεύθυνση για τα πανεπιστήμια είναι ωφέλιμη μόνο για τις μεγαλοεπιχειρήσεις και ορισμένους καθηγητές που συνεργάζονται μαζί τους. Η συντριπτική πλειοψηφία της φοιτητιώσας νεολαίας πλήττεται σοβαρά από την εισροή του ιδιωτικού κεφαλαίου στα πανεπιστήμια. Οι εταιρείες,όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση,εισβάλλουν στα πανεπιστήμια για να επιβάλλουν νέες κατευθύνσεις στα προγράμματα σπουδών και παράλληλα να προμηθευτούν φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους. Ψάχνουν δηλαδή φοιτητές που κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το πέρας των σπουδών τους θα συνυπολογιστούν στο δυναμικό της εκάστοτε επιχείρησης δουλεύοντας,πάνω στα επιστημονικά ζητήματα που έχουν ήδη διδαχθεί,κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες εργασίας.

Η τελική απόφαση για τον εάν θα δεχθεί το πανεπιστήμιο τη χορηγία του Κοντέλλη θα παρθεί από τη σύγκλητο η οποία ακόμα δεν έχει οριστεί επίσημα σε ημερομηνία. Σαν ΑΝεξάρτητος Αριστερός Χώρος δηλώνουμε ότι όπως βρεθήκαμε για να παρέμβουμε στη σημερινή συνέλευση τμήματος της Αξιοποίησης θα βρεθούμε και στη σύγκλητο και θα απαιτήσουμε την άρνησή της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Φ.Σ. Γεωπονικής έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων για κάθε πτυχή επιχειρηματικοποίησης του πανεπιστημίου. Σε άμεση αντιπαράθεση με οποιαδήποτε πρυτανεία και κυβέρνηση,ανεξαρτήτως πολιτικού χρωματισμού,προσπαθήσει να εφαρμόσει ή να επιτρέψει τη μετάλλαξη του πανεπιστημίου σε επιχείρηση,ξεκαθαρίζουμε ότι θα βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά σας...Στο πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας δε χωράνε ούτε επενδύσεις,ούτε επιχειρήσεις ούτε ότι άλλο σχεδιάζατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου