Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Το τελευταίο διάστημα στην γεωπονική έχει ανοίξει ένα ζήτημα που αφορά την εργολαβία καθαρισμού της σχολής. Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτική εταιρεία  που ήταν υπεύθυνη για την καθαριότητα αποχωρεί από την σχολή, λόγω της λήξης της σύμβασης που είχε  συνάψει με τη πρυτανεία την ίδια ώρα που πετάει  στο δρόμο τις καθαρίστριες που απασχολούσε. Οι εργαζόμενες αρνούμενες να μείνουν άνεργες ,διεκδικούν την άμεση  επαναπρόσληψη τους  με  δημοσιές συμβάσεις από το ίδιο το ίδρυμα. Όμως η πρυτανεία ισχυριζόμενη πως τώρα, εξαιτίας του μειωμένου προυπολογισμού, δεν είναι εποχή για προσλήψεις πόσο μάλλον με δημόσιες συμβάσεις, άνοιξε καινούργιο διαγωνισμό για το συγκεκριμένο ζήτημα ,στον οποίο "περήφανα" βροντοφωνάζει πως δεν θα πάρουν μέρος ιδιωτικές εταιρίες αλλά ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Με αυτή τη τακτική προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτό αποτελεί τομή  απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστήμιων και κομμάτι μιας πιο φιλολαικής κοινωνικής πολίτικης
που θέλει να ακολουθήσει και η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ .
Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι  ΚΟΙΝωνικές Συνεταιριστικές ΕΠιχειρήσεις εμφανίστηκαν για πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία»). Η σημερινή κυβέρνηση  τις εντάσσει στη λεγόμενη «αλληλέγγυα ή κοινωνική οικονομία», που την χαρακτηρίζει ως κομβικό στοιχείο της «εναλλακτικής»  της πρότασης για την «Οικονομία των αναγκών» και ως βασικό πυλώνα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» της  χώρας .Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ τυπικά είναι συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και εμπορική ιδιότητα. Μέλη της μπορεί να είναι μεμονωμένοι πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα. Οι πόροι τους καλύπτονται από το κεφάλαιο της επιχείρησης,  από τα έσοδα της «επιχειρηματικής δραστηριότητάς» τους, , αλλά ακόμα και την Ε.Ε.(!!) και άλλους διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς.
Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τους καλλικρατικούς δήμους και ήρθαν ως απάντηση στην χαμηλή χρηματοδότηση από το κράτος λόγο της συστημικής κρίσης αλλά και της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το κεφαλαιο. Ουσιαστικά στηρίζονται στην ενοικίαση  εργαζομένων (αφού είναι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ) ,χαρακτηρίζονται  από άθλιες εργασιακές συνθήκες (ανασφάλιστη εργασία, χαμηλά εισοδήματα,  χωρίς εργασιακά δικαιώματα) και προωθούνται σαν λύση απέναντι στην εξαθλίωση και την  ανεργία από τους ίδιους που δημιούργησαν τη κρίση σε πρώτο βαθμό. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν ξεκάθαρα μια λύση από πλευράς της αστικής τάξης απέναντι στην κρίση και αυτό διότι πρώτον, οι εργαζόμενοι από τη στιγμή που θα δουλεύουν ανασφάλιστοι αναγκαστικά θα αναζητήσουν διέξοδο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές μεγαλοεταιρίες ,δεύτερον γιατί προχωραεί περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και τρίτον επειδή στηρίζονται και προάγουν ξεκάθαρα καπιταλιστικές λογικές περί της εργασίας, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να γίνει επιχειρηματίας και μέτοχος εταιρείας την ίδια ώρα που θα ζεί με ψίχουλα καθώς η επικρατούσα λογική είναι:“θα πληρώνεσαι (με ποσοστά) όσο αξίζεις” .Με βάση το τελευταίο φανερώνεται ότι ρόλος της δημιουργίας των ΚΟΙΝΣΕΠ συντελεί στην περαιτέρω συμπίεση των μισθών των εργαζομένων(καθώς δεν γίνεται κουβέντα πλέον για βασικό μισθό).Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επενδύει σε αυτές τις λογικές προσπαθώντας να παραπλανήσει τον λαό  πως ασκεί κοινωνική πολιτική ενώ επί της ουσίας συμβάλει στην συνέχιση της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης.
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες με  ξεκάθαρο τρόπο να καταδικάσει οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα πανεπιστήμια είτε έμμεση (αλλαγή προγραμμάτων σπουδών ,ερευνά στις ανάγκες της αγοράς κ.α ) είτε άμεση με το ξεπούλημα υπηρεσιών σε εργολαβίες( είτε ιδιωτών είτε σε μορφή  <<δούρειων ίππων>> όπως οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) .Να απαιτήσει να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού  από το ίδιο το ίδρυμα με δημοσιές συμβάσεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα και συγχρόνως να διεκδικήσει  να αλλάξει ο καταμερισμός χρηματοδότησης από το κράτος και να γίνεται με κριτήριο της ανάγκες της κοινωνίας (παιδεία ,υγεία ,δημόσια αγαθά κ.α) και όχι με τις ανάγκες του κεφαλαίου (άμυνα ,ασφάλεια).
ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ - ΚΟΙΝΣΕΠ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
 ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
                     
         
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου