Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΩΝ 4 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ.

 Ως ΕΑΑΚ θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των νεκρών εργατών.

Ο θάνατος των τεσσάρων εργατών στο εργοστάσιο των ΕΛ.ΠΕ έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα εργατικών θανάτων που έχουν λάβει χώρα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε κάτεργα.
Το τραγικό δυστύχημα για τους συγκεκριμένους εργάτες συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης μιας παλιάς μονάδας του εργοστασίου.

Η εταιρία προσπάθησε προκλητικά να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για το εργοδοτικό έγκλημα, δηλώνοντας μέσα από πόρισμα ότι οι θάνατοι προήλθαν από “ανθρώπινο λάθος” .

Οι συγκεκριμένες ανθρώπινες απώλειες, ωστόσο, βαραίνουν πλήρως την εταιρία των ΕΛ.ΠΕ, η οποία χρησιμοποιεί τους εργάτες σαν φθηνή “καύσιμη ύλη” για να παράγει μεγαλύτερο κέρδος. 'Άγρια εκμετάλλευση, σκληρή εντατικοποίηση της εργασίας με υπερωρίες, ανειδίκευτη εργασία και μηδενική πρόληψη για μέτρα ασφαλείας είναι η πραγματικότητα μέσα στα ΕΛ.ΠΕ. Είναι ο βασικός λόγος (ο οποίος αποκρύπτεται προφανώς) που οδήγησε την εταιρία σε αύξηση των κερδών της για το 2014, όπως διατυμπανίζει όλο χαρά η εργοδοσία.


Βαριές ευθύνες, πέρα από την εργοδοσία, φέρουν και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες μέσα από τα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν, έχουν διαλύσει κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος και έχουν αφήσει ανοικτό το πεδίο στο κεφάλαιο να ξεσαλώνει ανεξέλεγκτα. Είναι εμφανές ότι η περιβόητη ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζονται οι κυβερνήσεις με την ΕΕ, θα έρθει πατώντας πάνω στο αίμα και στον ιδρώτα των εργαζόμενων, μέσα από τους πιο αντιδραστικούς όρους εργασίας που έχουν υπάρξει εδώ και δεκαετίες.

Καταδικάζουμε την εργοδοτική δολοφονία στα ΕΛΠΕ και καταγγέλουμε την ηγεσία της παραπάνω επιχείρησης και το Υπουργείο Εργασίας που εντάσσεται σε αυτή. Δε γίνεται να έχουν δολοφονηθεί 4 εργαζόμενοι και να μην έχει συσταθεί τουλάχιστον προανακριτική επιτροπή που θα αποδίδει τις στοιχειώδεις ευθύνες .Δεν θα ανεχτούμε άλλο τέτοιο εργοδοτικό έγκλημα. Θα βάλλουμε φρένο σε κάθε εργοδότη πουδε διστάζει να παίξει κορόνα γράμματα με τις ζωές ανθρώπων για να πλουτίσει ο ίδιος και το κεφάλαιο.

Η νεολαία, η οποία αποτελεί το πιο πληττόμενο κομμάτι της κοινωνίας από τις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ, πρέπει να αντισταθεί, μαζί με τους εργαζόμενους, απέναντι στις πολιτικές που μαυρίζουν το μέλλον της. Να ξαναβγεί τώρα δυναμικά στο προσκήνιο στο πλάι των εργαζομένων και να απαιτήσει να μην υπογραφεί καμία νέα «συμφωνία»/μνημόνιο που θα υπονομεύει ακόμη περισσότερο το παρόν και το μέλλον της, να διατρανώσει ότι η ρήξη με τα δεσμά του χρέους του ευρώ και της ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για να αναπνεύσει η γενιά μας. Να παλέψει για σπουδές για όλους, με ανθρώπινους όρους φοίτησης και για τη μόρφωση που έχει ανάγκη στο σήμερα. Να έρθει σε ρήξη με κάθε πολιτική διαχείρησης της κρίσης και της μιζέριας. Να ανατρέψει το καθεστώς της ανεργίας, των voucher και της ελαστικής εργασίας, κατοχυρώνοντας την εργασιακή προοπτική και τα εργασιακά δικαιώματα που της επιτρέπουν να ζει και να δουλεύει όπως της αρμόζει από τις σύγχρονες δυνατότητες και όχι όπως τις επιβάλλουν οι αντιλαϊκές πολιτικές κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ. Η σύγκρουση μας με όλα αυτά θα είναι στο δρόμο, κόντρα στο ρεαλισμό των 300 ευρώ και προτάσσοντας τη δική μας εναλλακτική για μια ζωή στα μέτρα μας.

Καλούμε την Παρασκευή 5/6 στις 18.30 συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ως πρώτη απάντηση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος απέναντι στη δολοφονία των εργατών στα ΕΛ.ΠΕ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου