Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

H ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΕΤΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μέσα, στην καταιγίδα των μέτρων οικονομικής αναδιάρθρωσης και λιτότητας του 3ου μνημονίου, ένα νέο θύμα εμφανίζεται για την ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι άλλο από τους φτωχούς και μεσαίους κατά κύριο λόγο αγρότες. Εκείνους πιο συγκεκριμένα που δουλεύουν στην ουσία ως μισθωτοί, στην οικοδομή ή απασχολούνται στον τουρισμό κτλ, ενώ παράλληλα συμπληρώνουν το εισόδημα τους καλλιεργώντας τα ελάχιστα χωράφια που διαθέτουν η από τα μικρά τους κοπάδια. Ο στόχος της κυβέρνησης μέσα από το νέο ασφαλιστικό, αλλά και μια άλλη σειρά νόμων, είναι η αγροτική μεταρρύθμιση προς όφελος του πλουσιότερου 10% που λυμαίνεται το 85% των επιδοτήσεων, ενώ το υπόλοιπο 90% που συμμετέχει στην αγροτική οικονομία και παίρνει ένα ποσοστό της τάξης του 15% των επιδοτήσεων καταδικάζεται στην ουσία να παρατήσει την αγροτική του δραστηριότητα και να βυθιστεί στη περαιτέρω εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποχρεώνει αυτό το φτωχότερο 90% των αγροτώ να πληρώνει φόρο 26%, ενώ οι μεγάλες αγροτικές εταιρείες (Μπουτάρης, Τσανταλης) καθώς και τα μοναστήρια παραμένουν σε ένα καθεστώς όπου θα πληρώνουν 13% . Επιπλέον, αυτό το φόρο οφείλουν να τον πληρώνουν προκαταβολικά την πρώτη Ιανουαρίου, πολύ πριν πάρουν την όποια επιδότηση ή την όποια αποζημίωση για φυσικές καταστροφές. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ήδη από το 2013 οι επιστροφές ΦΠΑ ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης έχουν κάνει φτερά και δεν έχουν επιστραφεί στα χέρια κανενός αγρότη.
Το σημαντικότερο όμως, είναι πως με το νέο μητρώο αγροτών ορίζεται πως αγρότης είναι κάποιος που ασχολείται αποκλειστικά ή κατά κύριο επάγγελμα με την αγροτική εκμετάλλευση που δηλώνει ή απασχολείται αυτοπροσώπως και επαγγελματικά σε αυτήν, τουλάχιστον κατά το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησής τους και λαμβάνουν από την απασχόλησή τους αυτή το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ είναι εγγεγραμμένος και στον ΟΓΑ που τριπλασιάζονται οι εισφορές με τον νέο ασφαλιστικό νόμο.
Στην ουσία στόχος της κυβέρνησης είναι να εξωθήσει, όλους αυτούς τους αγρότες που παραδοσιακά στην Ελλάδα για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους δούλευαν στην οικοδομή, η σε άλλα μεγαλύτερα χωράφια ως εργάτες γης κτλ, να παρατήσουν τα χωράφια τους, ή να τα πουλήσουν σε μεγαλύτερους, ή να πάψουν να τα δηλώνουν και πουλάνε ότι μπορούν, όπως μπορούν. Ο σκοπός είναι ακόμα μια αναδιάρθρωση προς όφελος των από πάνω. Είναι μια ακόμα επίθεση από αυτές που έχει συνηθίσει η Ελληνική κοινωνία τα τελευταία 7 χρόνια με σκοπό την αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω και την κατάρρευση των μισθών, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την καταβαράθρωση του εισοδήματος των μεσαίων και φτωχότερων κομματιών της κοινωνίας.
Η μόνη λογική πίσω από αυτήν τη νομοθεσία, δεν μπορεί να είναι άλλη από το να «ξεχωρίσουν» και στον αγροτικό τομέα οι «μικροί» από τους «μεγάλους». Να περάσει δηλαδή ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της διαχείρισης του αγροτο-διατροφικού τομέα στον έλεγχο των μεγάλων εταιρειών. Κάτι, που γίνεται σε σύνδεση και με την ευρωατλαντική συμφωνία εμπορίου (TTIP) και την νέα ΚΑΠ. Στην ουσία μπαίνουμε σε ένα μέλλον που αυτό το 90% των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα δεν θα έχει κανένα λόγο να απασχολείται πλέον σε αυτό και οι μεγάλες πολυεθνικές θα ελέγχουν το σύνολο σχεδόν των τροφίμων και της διαδικασίας παραγωγής τους και διανομής τους ή όπως γίνεται στην Αγγλία και τις Η.Π.Α. να μην μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει το οτιδήποτε αν δεν είναι αγρότης (με τα παραπάνω κριτήρια) καθώς θα κρίνεται ως παράνομη καλλιέργεια.

Σε αυτήν την επίθεση λοιπόν, η μόνη απάντηση που της αρμόζει είναι η πλήρης ανατροπή της. οφείλουμε να μπλοκάρουμε την αγροτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είναι καιρός να ψηλαφίσουμε ταυτόχρονα μια αγροτική παραγωγή που θα αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες των από τα κάτω και της κοινωνίας. Η νεολαία έχει χρέος και δυνατότητα να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών, ώστε ενωμένα και συντονισμένα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας να μετρήσουν βήματα στη πάλη τους για τη συνολική ρήξη με τις πολιτικές της Ε.Ε., την ανατροπή της αστικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη διαγραφή του χρέους ώστε να ψηλαφιστεί ο αναγκαίος δρόμος στο σήμερα να ζήσει ο λαός ελεύθερος με θεμελιωμένα τα δικαιώματα του σε ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου