Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη !

Με την εκλογή Τραμπ και τις συνεχόμενες ακροδεξιές κορώνες του, όπως η πρόθεση του να περιορίσει την είσοδο στις ΗΠΑ χιλιάδων μουσουλμάνων αλλά και την συνεχόμενη αύξηση των ποσοστών της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία είναι έκδηλο από την μία πως ο κόσμος διολισθαίνει στην λαϊκιστική ακροδεξιά λόγω της συνεχόμενης εξαθλίωσης που βιώνει από την δομική καπιταλιστική κρίση αλλά και από τους καταπιεστικούς θεσμούς της Ε.Ε. του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ. Από την άλλη όμως, υπάρχει και μια ταξική αντεπίθεση. Οι διαδηλώσεις στα περίχωρα του Παρισιού που ακολούθησαν τον βιασμό ενός νεαρού από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψης του. Όπως αντίστοιχα και οι συγκρούσεις στην Ναντ ενάντια στο «Εθνικό Μέτωπο» της Λεπέν αλλά και η απεργία των οδηγών ταξί στις ΗΠΑ καθώς και οι πορείες και διαδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Αμερικής ενάντια στην πολιτική Τραμπ, δείχνουν πως η κοινωνία είναι έτοιμη να εκραγεί και πως αντίθετα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της παραίτησης και της ήττας, οι λαοί και ιδιαίτερα η νεολαία είναι στο δρόμο έτοιμοι να δώσουν τις μάχες του σήμερα.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ίδια ώρα που τάζει μείωση του χρέους και ξεπέρασμα της κρίσης, συναίνει στις απαιτήσεις των δανειστών και προνομοθετεί (!) νέα αντιλαϊκά μέτρα για το 2019. Στην ουσία, ο ήδη εξαθλιωμένος ελληνικός λαός θα κλείσει μια δεκαετία τουλάχιστον μέσα στις επιταγές των μνημονίων. Δηλαδή, για μια συνεχόμενη δεκαετία δέχεται όλο και περισσότερες περικοπές συντάξεων και μισθών, όλο και περισσότερους φόρους, όλο και μεγαλύτερη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και γενικότερα την συνεχόμενη υποβάθμιση του παρόντος του και την υποθήκευση τους μέλλοντος του.
Πιο συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση μέσα στην τεχνητή εθνικιστική κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και από τις δύο μεριές του Αιγαίου είναι έτοιμη να παραγγείλει καινούρια οπλικά συστήματα και να νομοθετήσει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, υπόσχεται τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5 % και μετά το 2018. Προφανώς ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι με νέα πιο αιματηρά μέτρα όπως η νέα φοροεπιδρόμή με μια ακόμα μείωση του αφορολόγητου και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία λοιπόν, η όποια κυβερνητική προπαγάνδα για αντισταθμιστικά οφέλη και ισοδύναμα μέτρα, την ώρα που ο ήδη εξαθλιωμένος ελληνικός λαός έχει να αντιμετωπίσει νέες σκληρές «μεταρρυθμίσεις» σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και φορολογικό.
Σε όλο αυτό το σκηνικό, έρχεται να προστεθεί και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΜΜΜ και οι μπάρες που θα αποτρέπουν τους τζαμπατζήδες να μπουν στο μετρό. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία να θεωρούνται τα χαμένα κέρδη από την λαθρεπιβίβαση ως αιτία όλων των προβλημάτων στα ΜΜΜ. Η αλήθεια είναι πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν είναι τίποτα άλλο από ακόμα ένα μέτρο πειθάρχησης των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας ενώ διευκολύνει ακόμα πιο πολύ την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και του ξεπουλήματος των ΜΜΜ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα στο μέτωπο της παιδείας, το δάνειο  των 183 εκατ. Ευρώ που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για 9 ελληνικά πανεπιστήμια από την ΕΕ, προφανώς προϋποθέτει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας στην κατεύθυνση της επιχειρηματικοποίησης των πανεπιστημίων με σκοπό την ικανοποίηση των συμφερόντων διάφορων μεγάλό-εταιρειών. Όπως και η επαναφορά των συμβουλίων ιδρύματος με τη μορφή των περιφερειακών συμβουλίων και η πρόταση για μείωση έως 50% των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως προτάθηκε στην πρόσφατη σύνοδο πρυτάνεων.
Τελικά σε όλη αυτή την κατάσταση, η μόνη απάντηση των εργατών, της νεολαίας και εν γένει του λαού πρέπει να ναι η μαχητική της ανατροπή. Στον δρόμο του αγώνα με μαζικές διαδηλώσεις-απεργίες-καταλήψεις να επιβάλουμε τις πραγματικές μας ανάγκες. Να αποτρέψουμε την περαιτέρω μείωση συντάξεων-μισθών. Να σπάσουμε στην πράξη την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και να απαιτήσουμε ελεύθερες μετακινήσεις για όλους. Να δημιουργήσουμε το πανεπιστήμιο και το σχολείο των αναγκών μας. Ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και κάθε αντιλαϊκής επιταγής του κεφαλαίου να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο έξω από τα μνημόνια και την τρομοκρατία τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου