Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ-ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ!

8 Μάρτη 1857:  Γυναίκες εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού βγήκαν με μια μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ίσες αμοιβές. Η διαδήλωση κτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία και πνίγηκε στο αίμα, αλλά αποτέλεσε σταθμό στην πάλη των εργατριών γυναικών που δεν σταμάτησε.
  Δύο χρόνια μετά, οι γυναίκες ξαναβγήκαν μαζικά στους δρόμους, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί από το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα η 8η Μάρτη «Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας». 

  Σήμερα 160 χρόνια μετά, στην Ελλάδα της φυλακής του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., η θέση της γυναίκας, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται σε ολοένα και χειρότερη κατάσταση. Η κρίση του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο πέφτει με μεγαλύτερη ένταση στους ώμους των γυναικών και της νεολαίας. Η ανεργία στις γυναίκες φτάνει σε πολύ πιο υψηλά ποσοστά από ό,τι στους άνδρες, όπως και τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το 2016 η ανεργία των γυναικών φτάνει  το 23,1% σε σχέση με το 19,4% των ανδρών.  Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι γενίκευση όμως αυτό, ας ρίξει μια ματιά και σε σύγκριση των αντίστοιχων αριθμών ανά κλίμακα εκπαίδευσης. Το 21,6% των γυναικών αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν άνεργες κατά το β’ τρίμηνο του 2016, έναντι 12% των ανδρών συναδέλφων τους, ενώ στην κατηγορία της μέσης εκπαίδευσης οι γυναίκες με απολυτήριο λυκείου ήταν άνεργες σε ποσοστό 32% έναντι 21% των ανδρών κατόχων απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης. Στους μισθούς και στις συντάξεις οι γυναίκες υπέστησαν βαρύτερες συνέπειες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα τρία τελευταία χρόνια χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες που έχουν εξασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ακολουθούν το δρόμο της σύνταξης, κάτω από την πίεση των νέων συνθηκών, προκειμένου να προστατέψουν τον εαυτό τους από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την εργασιακή εφεδρεία. Ο άνισος καταμερισμός της εργασίας εντός του σπιτιού, η φροντίδα των νεαρότερων και των γηραιότερων μελών σε συνθήκες κατεδάφισης της δημόσιας κοινωνικής πρόνοιας, αναμφισβήτητα βαραίνουν τις πλάτες των γυναικών, με συνέπειες τόσο στην προσωπική όσο και στην κοινωνική ζωή τους. Οι γυναίκες-εργάτριες είναι οι πρώτες που απολύονται, για να μη χρειαστεί να πληρωθούν τα κοινωνικά επιδόματα (π.χ. επίδομα εγκυμοσύνης: βλ. περιστατικό στη MIGATO). Έχουμε δει τα αφεντικά να δέρνουν τις γυναίκες υπαλλήλους  και εν τέλει με κάθε τρόπο να ενορχηστρώνεται τεχνηέντως και αυθόρμητα συνάμα μια προσπάθεια να διαιωνίζεται αυτή η κατάστασηΕίναι εν τέλει ο καπιταλισμός και η πατριαρχία που πάνε χέρι χέρι. Που θέλουν την τάξη χωρισμένη στα δυο, στα τέσσερα, στα χίλια για να πιέζουν όλο και περισσότερο για να πέφτουν οι μισθοί και οι διεκδικήσεις. Το 40% με 50% των γυναικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνουν ανεπιθύμητες σεξουαλικές επαφές ή άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.
  Στις 8 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, φεμινιστικές, εργατικές και αριστερές συλλογικότητες σε όλο τον κόσμο καλούν σε Διεθνή Απεργία των Γυναικών, με στόχο την υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων αλλά και την εναντίωση στην οικονομική, θεσμική και διαπροσωπική βία
  Η 8η Μάρτη ας είναι η αρχή  για ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της ανασυγκρότησης ενός διεθνούς κινήματος που έχει πάρει πολλές μορφές μέσα στα χρόνια της κρίσης του καπιταλισμού. Από την Αραβική Άνοιξη, τις Πλατείες, το Black Lives Matter, το Gezi και το Κομπάνι, το ριζοσπαστικό διεθνιστικό φεμινιστικό κίνημα χωράει στους κόλπους του όλα τα παραπάνω και σηκώνει το κεφάλι στον καπιταλισμό, αμφισβητώντας τον πυρήνα της εξουσίας και της κυριαρχίας επάνω στους καταπιεσμένους/ες και στην τάξη συνολικά. 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 8/3 ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 19:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου