Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Οι μεν κερδοφορούν, οι δε αδιαφορούν!

  Την Τρίτη 4/10 έγινε γνωστή η απόφαση του Σ.Ε.Ε.ΒΙ. (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) να αναστείλει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές για το χειμερινό εξάμηνο 2017-18. Αυτό το συμβάν έφτασε το κόμπο στο χτένιΤόσα χρόνια μέσα στο πανεπιστήμιο συγκρούονταν δύο κόσμοι. Ο ένας που ο κυρίαρχος εκφραστής του ήταν οι αστικές δυνάμεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ και το ρεύμα των δήθεν ανεξάρτητων φοιτητών μίλαγε για ομαλότητα, για νεκρούς συλλόγους χωρίς πολιτική ζωή και επιχειρηματολογούσε πως οι εταιρείες στις σχολές σε αγαστή συνεργασία με πρυτανεία και συμβούλια ιδρύματος, όχι μόνο υπήρχαν για το καλό μας αλλά θα εξασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου. Ο άλλος κόσμος, αυτός που θέλουμε να εκπροσωπούμε και πολλές φορές φαίνεται σαν το τρελό του χωριού, μίλαγε για ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στον τρόπο που παρέχεται η γνώση, για πάρτι επιχειρήσεων(MONSANTONESTLE) με υπέρογκα κέρδη και χυδαία αλληλοδιαπλοκή αυτών των επιχειρήσεων με μεγαλοκαθηγητάδες. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως πέρα από τις μειώσεις στις αποδοχές των μεγαλοεκδοτών και τα «αλισβερίσια» του υπουργείου με ιδιώτες (τα οποία βέβαια γίνονται στις πλάτες μας) , ως σημαντικότερος παράγοντας αναφέρεται η μη πληρωμή από το υπουργείο Παιδείας. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, σχετίζεται άμεσα με την όλο και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης (όπως και όλων των κοινωνικών παροχών) και την πάγια κατεύθυνση από ΕΕ και ΟΟΣΑ για την δημιουργία αυτοτελών οικονομικά πανεπιστημίων μέσω της στροφής στο πεδίο της ανεύρεσης πόρων στην αυτοχρηματοδότηση αλλά και με την κατεύθυνση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για υποκατάσταση των βιβλίων με ψηφιακά.
   Όπως φαίνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι σπουδές μας όχι απλά υποβαθμίζονται, αλλά γίνονται και μια οικονομική υποχρέωση που βαραίνει εμάς και τις οικογένειές μας. Η υποχρηματοδότηση που έχει επιβληθεί από τη μία υποστελεχώνει τα πανεπιστήμια σε καθηγητές, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εργαζόμενους και από την άλλη μας θέτει εκβιαστικά το δίλημμα Ή ΠΛΗΡΩΣΕ Ή ΠΑΡΑΤΑ ΤΑ. Ολόκληρες σχολές και τμήματα συγχωνεύονται, τομείς υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και η μέριμνα (λέσχη και εστίες) υποβαθμίζεται συνεχώς. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε το γνωστό ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Το ίδιο πράγμα ακούμε κάθε φορά που απαιτούμε τα αυτονόητα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ όταν αιτούμαστε τη δημιουργία φοιτητικής εστίας για τους φοιτητές της Γεωπονικής ή  να ανοίξουν κι άλλα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες και να μην καταβάλλεται κανένα αντίτιμο από τους οικότροφους. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ όταν αιτούμαστε δημόσια δωρεάν και ποιοτική σίτιση. Βέβαια κανένας δεν απαντά γιατί πληρώνει το πανεπιστήμιο υπέρογκα ποσά σε εργολαβικές εταιρείες στη σίτιση , την καθαριότητα και άλλους τομείς αντί να προσλάβει μόνιμους εργαζόμενους και να μην πληρώνει τα κέρδη της κάθε εταιρείας. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να ακούμε πως  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ για δωρεάν συγγράμματα. Την ίδια στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχουν λεφτά για τις ανάγκες των φοιτητών. Την ίδια στιγμή που οι φόροι που πληρώνουν οι οικογένειές μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα χρήματα πηγαίνουν για να σωθούν οι τράπεζες και να τροφοδοτείται η πολεμική μηχανή. Επίσης τα ελάχιστα χρήματα που πηγαίνουν στην παιδεία κατευθύνονται στην έρευνα για τις επιχειρήσεις και το κέρδος τους και όχι στις πραγματικές ανάγκες μας.
Και πώς απαντά λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και με λοιπές αλλαγές ήδη από το Λύκειο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Ξεκινάει λοιπόν ένα κυνήγι με κύριο κριτήριο το ποιος έχει να πληρώσει ήδη από την εισαγωγή στο γενικό λύκειο μέχρι τα μεταπτυχιακά. Βασικές πτυχές τυ νόμου είναι η μείωση των εισακτέων, το σπάσιμο των γνωστικών αντικειμένων και των κύκλων σπουδών σε bachelor  και master, η εισαγωγή των ανταποδοτικών μεταπτυχιακών, δηλαδή η εγκαθίδρυση της τζάμπα εργασίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως γίνετε και στο Γεωπονικό ήδη σε προπτυχιακό επίπεδο στην ουσία μέσω των πρακτικών και των πτυχιακών και την περαιτέρω υποβάθμιση της μέριμνας. Επίσης, είναι σημαντικό να δούμε την αναβάθμιση του ΕΛΚΕ και η εισαγωγή των περιφερειακών συμβουλίων. Η μαγική λέξη είναι η αυτοχρηματοδότηση. Ας βγουν λοιπόν τα πανεπιστήμια στη γύρα να ψάξουν χορηγούς και ιδιώτες, όπως στο ΑΠΘ που αυτές τις μέρες έρχεται να ξαναευχαριστήσει το Σαββίδη που ιδρύει και άλλη έδρα. ¨Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, ο κάθε ιδιώτης μπορεί να αξιοποιεί τζάμπα εργαστήρια και να επηρεάζει το περιεχόμενο της γνώσης που παρέχει το πανεπιστήμιο ανάλογα με το τι είναι κερδοφόρο για εκείνον την εκάστοτε στιγμή.
  Απέναντι σε όλο αυτό εμείς οφείλουμε να ορθώσουμε αποφασιστικά το ανάστημά μας και να βάλουμε τείχος στις αλλαγές που προωθούνται.. Δε θα μείνουμε άπραγοι, θα παλέψουμε μέσα από τους συλλόγους μας και τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ για να επιβάλουμε τις ανάγκες μας. Μέσω του νέου πολιτικού φοιτητικού κινήματος και του μόνιμου συντονιστικού Γενικών συνελεύσεων να επιβάλουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες της πληττόμενης πλειοψηφίας. Για ΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.
  • Να δοθούν όλα τα συγγράμματα έγκαιρα χωρίς να βάλουμε λεφτά από τις τσέπες μας.
  • Λεφτά για την παιδεία και τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων , όχι για τους μεγαλοκαθηγητάδες, το χρέος τους και τους πολεμικούς εξοπλισμούς τους
  • Καμία εφαρμογή ΚΑΙ ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/10 ΣΤΙΣ 13:00
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ αμφ. ΣΙΔΕΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/10 ΣΤΙΣ 13:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου